Wat betekent Ju-Ki?

door 29 oktober 2019Ju-Ki

Ju-Ki? Waar staat dat eigenlijk voor, wat betekent het?
In deze blog leg ik uit wat wat de woorden Ju en Ki letterlijk betekenen, wat het voor mij betekent en waarom ik mijn bedrijf deze naam heb gegeven.

Ju

Ju staat voor mildheid: judo betekent de ‘zachte weg’. Als vijf jarig meisje tot en met mijn puberjaren stond ik met veel plezier op de judomat. Gaandeweg, werd het thema ‘mildheid’ in mijn leven steeds belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat mildheid – naar jezelf of anderen – direct de hoeveelheid stress vermindert. Op scans is te zien dat de amygdala, het hersendeel dat opvlamt bij angst en stress, onmiddellijk minder reageert op het moment dat mensen mild en aardig zijn. Dus als je vriendelijk bent voor jezelf op het moment dat je fouten maakt, faalt, je kwetsbaar voelt of pijn hebt, vermindert de stressreactie meteen. Er komt ook direct ruimte voor al die andere kanten in jezelf zoals speelsheid, creativiteit en plezier. 

Mildheid is de manier om zelfkritiek en schaamte te verminderen en dat blijkt cruciaal te zijn voor je geestelijke gezondheid. In de Ju-Ki trainingen zitten dus zeker ook oefeningen die hier direct betrekking op hebben.

Ki

Ki betekent: levensenergie. Aikido betekent: de weg van het samenbrengen, in harmonie brengen van de levensenergie. Mijn ervaring als aikidoka, met deze krijgskunst, neem ik mee in de training. Ik vind het onwijs leuk om samen met jou, tijdens de Ju-Ki training, te kijken hoe bij jou je energie weer gaat stromen. Zelf zul je ervaren dat je lekkerder in je vel komt, door keuzes te maken die beter bij je passen.

‘Nee zeggen tegen de ander, is ja zeggen tegen jezelf’. Je kunt betere keuzes maken als je goed gecentreerd en gegrond bent. Het contact aangaan met de ander, zonder jezelf hierin te verliezen. Hier is veel aandacht voor tijdens de rots en water oefeningen. En hoe fijn is het, om zo stevig te staan dat je weer tegen een stootje kan? Dat je weet dat je het leven aan kan. Dat je hebt ervaren waar bij jou de kracht en de rust ligt. En nog een stap verder… dat je (weer) durft te stralen? 

Het beroemde gedicht van Marianne Williamson verwoordt dit laatste op een prachtige manier:

Onze grootste angst is niet dat we niet goed genoeg zijn.
Onze grootste angst is dat we buitengewoon krachtig zijn.
Het is ons licht, niet onze schaduw, dat ons het meest beangstigt. We vragen ons af: wie ben ik om briljant, knap, getalenteerd en fantastisch te zijn?
Maar, wie ben jij om dat níet te zijn?Je onbelangrijk voordoen, bewijst de wereld geen dienst.
Er is niets verlichts aan je klein maken, opdat niemand om je heen zich onzeker voelt.
We zijn allemaal gemaakt om te stralen, zoals kinderen doen.
Dat zit niet in sommigen van ons, maar in iedereen. En als we ons licht laten stralen, geven we onbewust andere mensen de toestemming om hetzelfde te doen.
Zodra we bevrijd zijn van onze eigen angst, bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.  

Het streepje 間合い

Het streepje tussen Ju-Ki staat voor mij symbool voor de ‘ma-ai’. In de Japanse krijgskunst en vechtsport wordt dit gebruikt als ‘afstand tussen twee mensen die met elkaar in (oefen)gevecht zijn’. Ik vind afstand heel interessant. En dan bedoel ik afstand, in de ruimste zin van het woord. Fysiek, mentaal of ten opzichte van een ander of van een situatie? Kun je zelf afstand nemen van…? Hoe dichtbij laat je de ander komen? Hoe nodig ik de ander uit? Of hoe houd ik iemand op afstand (en waarom?) Wat zijn mijn grenzen? Dit is natuurlijk context gebonden.

‘De afstand’ is iets waar we in de training ook mee kunnen spelen: voel ik al aan wat de ander gaat doen? Kan ik daar op anticiperen? Ben ik tijdens deze afstand nog in contact met mezelf? Waar sta ik in dat plaatje? Het kan confronterend zijn. Hier is ruimte en aandacht voor. Ook merk ik dat afstand iets te maken heeft met levenservaring. Afstand is niet alleen context afhankelijk maar ook veranderlijk. Bij de rots en water oefeningen in de Ju-Ki training komen al deze aspecten van afstand terug. Zoals Lydia Zijdel (een bekende weerbaarheidstrainster in Nederland) zei: “Denk eraan, de grens van vandaag is niet die van gisteren.”

Ju staat voor met mildheid, kijken naar… zacht… water…
Ki staat voor energie, levensenergie. In de yoga wereld ook wel Prana genoemd, in Budo wereld Ki en in de westerse wereld ‘je batterij’. 

1 Reactie

  1. Anne-Marie

    Leuke betekenis van je bedrijf Tineke… en heel herkenbaar in je trainingen ook.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Blogs van Ju-Ki

Bij jezelf blijven, in contact met de ander

Bij jezelf blijven, in contact met de ander

Ja… vakantie! Tijd om me onder te dompelen met dikke boeken. En Susan Smit heeft een parel geschreven: “De wijsheid van de heks”. Maar wat heeft dat met Ju-Ki te maken? Bij Ju-Ki leer je om contact te maken met je buikgevoel om daar stevigheid te genereren om vervolgens…

Lees meer
Ja zeggen met heel je hart

Ja zeggen met heel je hart

Weerbaarheid is niet alleen NEE kunnen zeggen. Maar juist ook volmondig JA durven zeggen – met heel je HART –

Natuurlijk trainen we vaardigheden en ervaar je hoe het is om nee te zeggen. Juist om je eigen grenzen duidelijk aan te geven. Daarnaast maken we ook een reis…

Lees meer
Kalmaandag

Kalmaandag

Relax! Makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je gevoelig bent voor negatieve emoties of gedrag van anderen. Ken je dat? Je wilt je werkdag fris beginnen, nieuwe week! En dan laat je je toch weer beïnvloeden door je huisgenoten of gezinsleden… en daar gáát je...

Lees meer
Share This