Ju-Ki weerbaarheidstraining voor volwassenen

Fysiek en mentaal weerbaarder worden
Dan wordt het leven wat makkelijker

Geplande trainingen

Ju-Ki weerbaarheidstraining voor volwassenen

Inhoud Ju-Ki training voor mannen en vrouwen

Judo betekent “de zachte weg”. Ju staat voor zachtheid, mildheid.

Uit onderzoek blijkt dat mildheid – naar jezelf of anderen – direct de hoeveelheid stress vermindert.  Op scans is te zien dat de amygdala, het hersendeel dat opvlamt bij angst en stress, onmiddellijk minder reageert op het moment dat mensen mild en aardig zijn. Dus als je vriendelijk bent voor jezelf op het moment dat je fouten maakt, faalt, je kwetsbaar voelt of pijn hebt, vermindert de stressreactie meteen. Er komt ook direct ruimte voor al die andere kanten in jezelf zoals speelsheid, creativiteit en plezier.  Mildheid is ‘de’ manier om zelfkritiek en schaamte te verminderen en dat blijkt cruciaal te zijn voor je geestelijke gezondheid. Er wordt al jaren onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt ook dat meer mildheid er zelfs voor zorgt dat bv. stemmings- en angststoornissen verminderen. In de Rots en Water training zitten dus zeker ook oefeningen die hier direct betrekking op hebben.

Grenzen voelen

Gaan mensen niet over je heen lopen als je je zo vriendelijk opstelt?
Dat is echt een misverstand. Het gaat er juist níet om dat je altijd glimlacht of een zacht ei wordt. Dat is namelijk helemaal niet wijs. Mildheid is voelen wat voor jou en je omgeving op dat moment goed is. Ook je grenzen voelen.
Grenzen voelen is een groot thema in deze Ju-Ki training. Over welke grens wordt er eigenlijk heen gegaan en waar voel ik dit? Niet meteen overal op reageren, maar wel op tijd ‘rots’ kunnen zijn als het nodig is en weten en voelen, waarom het nodig is voor jou.

Mildheid

Mildheid heeft ook te maken met ontspanning, loslaten. Vaak werkt dit effectiever dan maar doorduwen. Je wordt niet sterker door altijd door te gaan, maar juist door naar je gevoel te luisteren. Als je beter luistert, kom je dichter bij wie je echt bent.

Leren stevig te staan

Het creëren van momenten van stilte en bewustzijn om beter te accepteren wat er is. En de bewustwording te creëren dat je een emotie hebt en niet bent. Handvatten om je kalmte te bewaren, alleen, maar ook in contact met anderen. Dat je centrum (in je buik) je Ki punt, zowel je rust- als je krachtcentrum is en hoe je dit kan trainen. Zo gegrond zijn, dat wie of wat er ook tegen je aanduwt, je vanzelfsprekend terugveert. Balans heeft dus alles te maken met veerkracht. Dat betekent niet dat je altijd ‘perfect’ in het midden moet willen zijn. Nee, het hoort bij het leven om ook emoties als boos, gekwetst, gefrustreerd, gepassioneerd, verdriet te hebben. Maar dat je wel heel goed voelt waar dat midden is en jezelf traint daar weer altijd uit te komen. Je evenwicht verliezen heeft ook zijn positieve kanten en maakt je menselijk. Het vermogen om terug te veren ook. Altijd maar in balans willen zijn, dat is ‘m dus ook niet. Een schip in de haven is veilig, maar dat is niet waar schepen voor bedoeld zijn. Juist door veranderingen te doorstaan, leren we evenwicht te ontwikkelen, koers te houden, de blik op de horizon te richten.

Intuïtie en focus trainen

Lichaam en geest zijn sterk met elkaar verbonden. Als je leert om stevig te staan kan dat helpen om overeind te blijven in het leven.

Als je het anders wilt gaan doen, omdat je ‘oude jas’ je niet meer past… moet je je eigen pad uithakken (in het oerwoud) van het nieuwe. Wat is dat nieuwe pad? En hoe blijf ik bij mezelf? En kan ik hier mijn intuïtie inzetten? In deze training zitten ook oefeningen om je intuïtie te trainen. Daarnaast trainen we focuswant hoe vaak ben jij eigenlijk afgeleid door je smartphone? En gaan we dieper in op je lichaamstaal en hoe dit je gaat helpen in het dagelijks leven. 

Wat ga jij uit deze training halen?

Uiteindelijk haal jij uit deze Ju-Ki training wat jij wilt en kunt halen… dat je bovenstaande niet ineens ‘allemaal kan’, maar kunt ervaren als een opstapje naar ‘hoe je dit verder kan ontwikkelen’.

En dat je verder gaat op je nieuw gekozen pad. Dat je het op een manier gaat doen wat voor jou werkt. Op jouw tempo. Dat je Ki, je vitale energie en levenskracht, weer aangeboord wordt. Kortom: ju-ki!

Lesindeling

70% van de les zal uit Rots en Water oefeningen bestaan. 30% is een invulling vanuit aikido, judo, yoga, mindfulness en Ki oefeningen. Deze oefeningen voer je zowel alleen, als in tweetallen uit.

De Ju-Ki training gaat je inzicht geven en handvatten om je mentale en fysieke kracht te vergroten. Als we ons fysiek en mentaal sterker voelen, vinden we het makkelijker om onze gevoelens en meningen te uiten. We zijn vrijer, minder angstig en creatiever. Ook kunnen we veel duidelijker en kalmer een grens aan geven.

In de rots en water training zitten verschillende reflectie momenten. De oefeningen zijn divers. Dus er kunnen oefeningen bij zitten waar je ‘minder mee hebt’ en oefeningen waar jij juist heel veel inzicht door krijgt. Veel fysieke en mentale oefeningen, soms ook spelenderwijs met elkaar, veel wisseling van partners; zodat je steeds nieuwe ervaringen/kansen en ontdekkingen doet.

Aangepaste oefeningen

Je hebt altijd de keuze en vrijheid om de oefening niet of aangepast te doen. Juist dat is immers ook een onderdeel van de training. Doordat er niet alleen gepraat wordt, maar ook fysiek gewerkt wordt, onthoud je het beter en daarmee wordt het maken van de transfer naar je dagelijks leven makkelijker gemaakt. En waarom werken we met je lichaam en niet alleen met woorden? Omdat je lichaam niet liegt!

Challenge

Wekelijks krijg je een vrijblijvende verwerkingsopdracht (challenge) mee naar huis. Dit zorgt voor verdieping en implementatie van de stof: de trasfer naar het dagelijks leven.

Heb je ervaring nodig?

We trainen op blote voeten. Ervaring in yoga of vechtsport of dergelijke is absoluut niet nodig om mee te kunnen doen. Iedereen kan meedoen!

Ju-ki training is geen therapie

De training is geen vervanging voor therapie of medicatie. Echter, het kan wel een therapeutisch werking hebben.

Ik heb volwassenen in de training die het als zeer ondersteunend ervaren naast de therapie die ze (elders) hebben.

Ik heb ook volwassenen in de training die juist door de weerbaarheidstraining gedaan te hebben, de therapie aan kunnen, kunnen ‘dragen’, dus het ervaren als een stap vóór de therapie.

Daarnaast heb ik ook volwassenen in de groep die juist ‘therapie-moe’ zijn of een negatieve therapie ervaring hebben en het juist als heel prettig en veilig ervaren dat we lekker veel gaan doen en actief gaan bewegen. Dat ik niks opschrijf of in een dossier zet of met de werkgever communiceer. Zij ervaren dat ze de regie weer in eigen hand hebben. 

De groepssamenstelling is heel divers en gemixt. Volwassenen met en zonder trauma of diagnose trainen dus met elkaar. Iedereen heeft zijn eigen zware of lichtere bagage. Iedereen heeft elkaar iets moois te bieden. Juist door deze mix is er meer een afspiegeling van de gewone leefwereld. Geen etiketten of stigma’s. Je mag zijn wie je bent.

Doorlopende Ju-Ki training

Heb je na 8x nog geen genoeg van deze Ju-Ki training? Of wil je je vaardigheden blijven trainen? Jezelf nog verder ontwikkelen? Of een moment voor jezelf in de week… Zoek je nog meer verdieping (b.v. een extra wapenles, polsbevrijdingen, nog meer met stootkussens of verdieping in meditatie), geef je dan op voor de doorlopende Ju-Ki training: we trainen in een gemengde groep en het volgen van een basistraining is vereist. We gaan hier nog meer de diepgang in met een gevarieerd trainingsaanbod (Rots en Water, yoga, aikido, zelfverdedigingstechnieken en ontspanningsoefeningen) afgestemd op de behoefte van de groep.
Elke dinsdagavond van: 18:45 tot 19:45, prijs: €35,- per maand.

Start: tot de zomervakantie zijn er alleen vrouwentrainingen gepland. Na de zomervakantie starten de gemengde groepen weer.
Bij interesse, laat het alvast weten en ik houd je op de hoogte als we gaan starten.
Aantal trainingen: 8
Locatie: Trainingscentrum Michi, Staddijk 41, Nijmegen
Prijs: volgt nog
Door: Tineke Klaassen

A ship in harbor is safe, but that is not what ships are built for.
Ju-Ki training en yoga ruimte (Multi ruimte)

Ju-Ki training en yoga ruimte (Multi ruimte)

Ju-Ki training en yoga ruimte (Zolder)

Ju-Ki training en yoga ruimte (Zolder)

Ju-Ki welkom

Ju-Ki welkom

Stootkussens en plankjes

Stootkussens en plankjes

De trainingen worden gegeven in
Trainingscentrum Michi
Staddijk 41, Nijmegen

tineke@ju-ki.nl

06-45624488

facebook

youtube

instagram

linkedIn

KvK nr: 75573911

IBAN: NL85 SNSB 0785 7201 62

KvK nr: 75573911

IBAN: NL85 SNSB 0785 7201 62

Share This

Deel deze pagina

Vindt je dit een interessante pagina, deel het dan met je vrienden.